Islais Creek Motor Coach Maintenance & Operations Facility (Phase 1)

Location: Islais Creek, Bayview Hunter’s Point District, San Francisco, California
Client: San Francisco Municipal Transportation Agency (SFMTA)
Project Type: Maintenance Facilities, Bus
Cost of Project: $52 Million
Design Services: Architecture
Project Team: Architecture – Robin Chiang & Company (RCC)
Interior Architect – Bureau of Architecture
Landscape Architecture – Keller Mitchell Civil
Structural – URS Engineers
Electrical & Mechanical – NBA Engineering Inc.
Equipment Consultant – RMH Group
Art – Nobuho Nagasawa

New SFMTA Bus Maintenance Facility in Islais Creek

SFMTA Islais Creek Motor Coach Maintenance & Operations Facility is located on a ten acre site in southeast San Francisco at the corner of Cesar Chavez Street and Indiana Street with shoreline frontage along the Islais Creek Channel on the south, and backing up to the I-280 off-ramp on the west.

Islais Creek SFMTA Facility Site

The facility is comprised of three on-site building structures and off-street parking for up to 160 standard 40’ bus coaches. The project includes a new public shoreline plaza with a large public art sculpture installation along the waterfront.

Art installation along the waterfront at Islais Creek

The on-site buildings were planned to be constructed in two phases. A Fuel-Wash Canopy building and one-story staff Annex building were built first along with all site and shoreline improvements in the just completed Phase 1.

The Fuel-Wash Canopy building was part of Phase 1 construction

A two-story Maintenance and Operations Building will be constructed in a future Phase 2.

The staff Annex building was also part of Phase 1 construction

The Motor Coach Facility was designed incorporating many of the sustainability features listed in the LEED point systems albeit the completed Phase 1 is not LEED certified. Sustainability features adopted in the facility building designs include the following:

  • Constructed on a brownfield site (former industrial site)
  • Minimizing off-site soil removal / dumping
  • Water conservation (bus wash to utilize a reclaimed water system)
  • Energy efficiency by maximizing day-lighting (with north facing clearstory windows)
  • Configuration of roof ready for photo-voltaic solar panels for on-site power generation
  • High recycle content in the construction materials used
  • Direct outside air minimizing mechanical HVAC

Open air design minimizes HVAC use

The building’s exterior finishes were pared to a minimum for ease of maintenance and are fully compatible with the high intensity usage for this type of facility.  Additionally, finishes have been selected with long term durability in mind primarily consisting of concrete masonry walls and hollow metal doors, metal window frames, walls and roof panels.  The building structural frame (columns, beams, metal roof decks) are left unadorned with only a painted finish in keeping with durability and ease of maintenance.

Exterior finishes were selected for durability

Exterior finishes were selected for durability

The use of concrete masonry is ideally suited for the wall construction type of a Fuel-Wash Canopy building given the varied accommodations ranging from supervisor offices to housing the many equipment systems associated with bus fueling and washing. Concrete masonry walls are constructed to 12’-0” height to provide a hard durable wall surface where it may be subject to frequent contacts with and impacts from facility users.

Concrete masonry walls provide surfaces to anchor utilities and help define the bus washing area, which uses a reclaimed water system.

The hard wall surfaces also provide convenient and direct anchoring of equipment where required, including conduits and piping associated with equipment. The starkness of concrete masonry walls for office use is softened by the selection of alternating brown – grey block coursing patterns. The alternating block colors complement the other building finishes such as openings of warm grey painted hollow metal doors and window frames.

Offices are behind the concrete masonry wall with a fueling station in the foreground

Metal wall and roof panel systems have a factory finish, also in warm grey. The building’s sawtooth roof has been angled to optimize southern exposure and maximize power production when retrofitted with photovoltaic panels.

Saw-tooth roof ready for solar panels

Saw-tooth roof ready for solar panels

The north-facing clearstory openings have been in-filled with a translucent window system to allow natural daylight into the interior spaces to minimize electrical lighting during the day.

North facing clearstory windows maximizes day light

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *