Four BART Yard Shops

Location: Concord Yard, Daly City Yard, Richmond Yard, South Hayward Yard,
Oakland Shop & Storeroom, Bay Area, CA
Client: Bay Area Rapid Transit District (BART)
Project Type: Maintenance Facilities, Rail
Cost of Project: $17 Million
Design Services: Architecture
Project Team: Architecture – Robin Chiang & Company (RCC)
Structural – Structus, Inc.
Mechanical & Electrical – YEI Engineers, Inc.

This project provided seismic upgrades to 22 structures across 4 BART Yards and various small building locations. Structus, Inc. led a design team including Robin Chiang & Company (RCC) and YEI Engineers. The central task was to address structural vulnerabilities in a wide variety of structures while minimizing interruptions to the facilities’ functions. Design began in 2007. The construction contract was awarded in 2010, and DSDC continued through completion in 2013. The scope of work included structures at the Concord, Daly City, Richmond and Hayward Yards, at the Oakland Shops, and also the Oakland Fourth Street Storage Building.

Yard Shops-01

During the Preliminary Engineering Phase structural retrofit designs were evaluated for architectural and building systems impacts. Structus, RCC and YEI worked closely together to adjust retrofit schemes where impacts to critical systems could be avoided. In the Yard Towers at all four yards, critical operations and very limited space required an external retrofit solution with minimal penetrations through the facility’s exterior walls. In the Concord Main Shop, inspection pits in the shop floor restricted the available space for installation of new footings required for lateral bracing. In response, Structus designed an external buttress system to provide the lateral support to the main shop. To free up space for the construction of the buttress, the car cleaners’ function was relocated to a new metal building in the yard with utility and communication links back to the main shop. RCC and YEI designed the new building and electric cart charging lot to house the relocated function.

Yard Shops-02

During design development and final detailing, the design team worked meticulously to identify constructability concerns, and address work access and phasing provisions in the bid documents. In some cases, the structural connection detailing was revised to allow new steel to be installed without needing to relocate existing conduits in the area. At other times the team determined that an increased architectural impact could be tolerated to simplify the Contractor’s access for performing the structural retrofit. At the Richmond Main Shop, for example, the exterior building skin was removed for direct access to the structural frame. The adjacent locker rooms and restrooms on the interior would have made work access difficult. Similarly, at the Oakland Shops and the Hayward Storeroom, building roofs were opened for work from above that could not readily be accessed from the space below.

The Earthquake Safety Program budget did not include funds for facility upgrades (other than seismic). However, where the work impacted existing conditions or building systems that were in violation of BART Facility Standards or California Building Code, the restoration included correction of these violations.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *